Tendinta temperaturilor globale, este fara nici o indoiala, de la an la an pe pamant va fi tot mai cald. De asemenea, creste si numarul de fenomene extreme, cum ar fi furtuni tip uragan, arsite, inundatii sau grindina si in Europa Centrala.

Un exemplu impresionant este anul 2005, cand grindina a strapuns acoperisurile unei strazi intregi din Schwenningen. Numai o izolatie robusta si etansa poate preveni pagubele din spatiul locuibil. Aici se arata, ce valoros este „scutul unei case”.

Membranele pentru acoperis sunt utilizate pentru acoperisurile inclinate. Ele previn patrunderea apei si a zapezii in izolatia termica si in structura acoperisului. In plus, datorita permeabilitatii mari la vapori, se pastreaza intregul acoperis uscat, fapt de o importanta deosebita pentru economia de energie in cladiri. Sub invelitoare, o membrana secundara sau de hidroizolatie, serveste ca un al doilea strat de protectie, respectiv de scurgere a apei impotriva umezelii sau a influentelor meteorologice. Aceasta impiedica patrunderea ploii torentiale, zapezii sau a apei din condens in structura acoperisului si termoizolatie. In cazul invelitorilor defecte, al doilea plan de scurgere a apei protejeaza cladirea de posibilele pagube, si de la inceput trebuie sa indeplineasca cerinte ridicate. Dar si cea mai buna protectie poate fi intotdeauna imbunatatita.

Siguranta, calitatea si eficienta sunt la orice evolutie in prim plan. Fie ca este vorba de tehnica autoadeziva sau permeabilitatea la difuzie. Exista trei metode pentru termoizolarea acoperisurilor: termoizolatie pe capriori, termoizolatie intre capriori, sau combinatie dintre ambele.

Termoizolatie pe capriori:

Termoizolatia pe capriori este cea mai buna metoda de termoizolare, pentru ca peste intreaga suprafata este montata o calota inchisa din elemente de izolare. Astfel, sectiunile transversale ale capriorilor raman mai subtiri.

Termoizolatie intre capriori:

In cazul termoizolatiei intre capriori rezistenta prescrisa si calitatea materialului termoizolant determina inaltimea capriorilor. Astfel, capriorii sunt mai mari in fiecare caz, daca este necesar din punct de vedere static. In afara de asta iau nastere prin capriori si pereti punti termice, care inrautatesc performanta de izolare. Acest lucru este ceva, ca si cum din haina dumneavoastra de iarna s-ar taia fasii.

Termoizolatia kombi:

Asa-numita termoizolatie kombi imbunatateste punctele slabe ale termoizolatiei intre capriori si permite cu aceasta constructii ale acoperisului subtiri.

Al doilea plan de scurgere a apei sub invelitoare este ca o protectie suplimentara impotriva intemperiilor. El este impermeabil pe toata suprafata, inclusiv in zona de cusatura sau de capat. Se face diferenta astfel intre un subacoperis impermeabil si subacoperisurile rezistente la intemperii. Membranele sub acoperis sunt dispuse ca masuri suplimentare sub invelitoarea acoperisului din tigla. Acestea vor fi aplicate pe astereala, placi din lemn sau pe straturi de termoizolatie rezistente la compresiune. La subacoperisurile impermeabile, contrasipca va fi integrata in hidroizolatie, cu benzi de acoperire, la subacoperisul rezistent la intemperii, contrasipca va fi prevazuta inferior cu benzi de etansare a cuielor.